marți, 27 ianuarie 2009

Obezitatea este contagioasa

Cercetătorii de la un centru din Louisiana au demonstrata ca obezitatea este la fel de contagioasa ca raceala. Potrivit Mediafax, boala este cauzata de adenovirus, un virus care se transmite la fel ca un simplu guturai. Mainile murdare si tusea sunt caile cele mai obisnuite de infectare.

luni, 26 ianuarie 2009

10 motive pentru care sa... gatesti



De la 9 la 18 vrei sa fii o femeie de cariera, de la 18 la 20.30 esti preocupata de cursuri de perfectionare, sport sau intretinere, iar dupa ora 21 te transpui in rolul de iubita, sotie sau mama ideala. Teoretic, viata ta se reduce la 3 personalitati cu care incerci sa jonglezi si pe care vrei sa le impaci. Dar ziua are doar 24 de ore, oboseala te face sa-ti doresti doar sa te intinzi intr-un pat moale si nicidecum sa te apuci de gatit. Dar... daca ti-as da 10 motive pentru care sa faci asta?

Citeste motivele de mai jos si apoi decizi singura daca iti faci timp pentru gatit sau nu.

1. Mancarea gatita in casa e mai sanatoasa
Pasta de rosii fara zahar, paste integrale, pui fara piele, verdeata din belsug... sunt doar cateva dintre alegerile pe care le poti face pentru o viata mai sanatoasa. Niciun restaurant nu iti poate garanta ca produsele folosite sunt 100% prospete sau 100% dietetice.

2. Gatitul poate fi terapeutic
Te relaxeaza, te face sa te concentrezi si astfel uiti de stresul de peste zi, iar mirosurile placute de mirodenii au efect similar aromaterapiei clasice.

3. E mai ieftin sa gatesti, decat sa comanzi sau sa mananci in oras
In ceea ce priveste raportul calitate/pret, e intr-adevar mai ieftin sa mananci acasa. Nu este exclus sa gasesti un restaurant cu preturi rezonabile, insa calitatea cu siguranta nu este aceeasi. Ce alegi?

4. Uita de plictiseala!
Da frau liber imaginatiei tale si creaza cele mai colorate, apetisante si aromate mancaruri, deoarece gatitul facut asa cum trebuie iti pune in valoare creativitatea.

5. Mancarea gatita de tine iti satisface toate poftele... si tu ti le cunosti
Nu mai esti copil, asa ca nimeni nu iti mai impune sa mananci anumite feluri de mancare ce tie nu iti plac. Daca ai pofta de supa de corcoduse 3 zile la rand, asta mananci. Daca vrei ceva mai sofisticat, nimeni nu te poate opri.

6. Gatitul te face mai independenta
Ti se face foame in miezul noptii si nu ai nimic pregatit, insa la materie prima stai foarte bine. Ce faci?

7. Gatitul nu ingrasa
... si nici mancarea pe care o gatesti poate sa nu ingrase. Totul depinde de ingredientele pe care le alegi. O mancare dietetica nu inseamna neaparat o mancare fara gust.

8. E un pretext bun sa aloci putin timp doar pentru tine sau sa te eschivezi de la alte activitati
Ai un proiect la care ar trebui sa mai lucrezi, dar, vai, trebuie sa gatesti. Una dintre prietenele tale vrea sa va intalniti sa iti spuna toate noutatile despre tipul pe care l-a cunoscut de dimineata in metrou. Din pacate in seara asta chiar trebuie sa gatesti.

9. Gatesti pentru ca iti place sa-i resfeti pe cei din jurul tau
Iti place sa gatesti, insa esti cu atat mai motivata, cu cat vezi ca cei din jurul tau chiar apreciaza efortul, talentul tau.

10. Dragostea trece prin stomac
Chiar trebuie sa spun mai mult?

Mancaruri cu ciuperci

Legume cu cascaval

Ingrediente:
250g ciuperci din conserva sau fierte in prealabil si taiate marunt
o ceapa mare sau 2 mai mici
250g rosii
4 oua
4 linguri smantana
200g cascaval
condimente: sare, piper, vegeta
o lingura de unt
1 ardei taiat cubulete

Mod de preparare:
Ceapa si ciupercile se taie marunt si se pun la calit. Se adauga rosiile decojite si taiate in 2 sau in 4. Ouale se amesteca cu smantana si condimente, iar apoi se toarna peste legume. Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic cca 10 minute. Dupa 5 min se pune si cascavalul taiat felii subtiri sau dat pe razatoare si se lasa sa se topesca.


Pilaf cu ciuperci

Ingrediente :
1 cana orez,
3 cani de apa,
300 g ciuperci,
1 ceapa,
3 linguri ulei,
1 lingura vegeta,
sare.

Mod de preparare :
Ciupercile se curata si se spala bine. Ceapa, taiata marunt, se caleste in putin ulei, apoi se adauga ciupercile, apoi orezul spalat si scurs. Se adauga apa, sarea si delikat. Dupa ce a dat cateva clocote, acoperim vasul si il dam cuptor la foc potrivit aproximativ 20 min. Pilaful cu ciuperci se poate servi cald sau rece, impreuna cu o salata cu legume de sezon, dar si cu muraturi.


Pui cu ciuperci

Ingrediente:
500 g piept de pui
150 g ciuperci crude sau din conserva
1 ardei gras rosu
un ardei gras verde
o ceapa medie
2 linguri de ulei
secretul gustului (10 legume)
patrunjel

Mod de preparare:
Se taie carnea cubulete. Intr-o tigaie mare se pune uleiul, amestecul de condimente iar apoi se carnea. Se tine pe foc iute pana ce carnea s-a rumenit putin iar apoi se adauga ceapa curatata si taiata marunt. Se adauga apoi ciupercile spalate bine si taiate pe lungime, ardeii grasi taiati cubulete. Se adauga apa si sare dupa gust. Ciupercile fierb destul de repede, asa ca mancarea e gata cand s-a fiert carnea. La sfarsit se adauga patrunjelul taiat marunt. Puiul cu ciuperci se poate servi cu orez, piure sau mamaliga.

Lecturile gurmanzilor

Sectiunea Lecturile gurmanzilor iti prezenta carti despre diete, alimente si sanatate, carti care te pot invata cum sa duci o viata sanatoasa, fara sa renunti la placerea de a manca. Daca iti place sa citesti carti de acest gen, priveste rubrica aceasta ca fiind un mic ghid pe care noi il vom concepe special pentru tine.



Aleksandr Masalov
Ed. Ideea Europeana
Moda zilei este sa slabesti fara sa te supui unor diete sarace in calorii si prin infometare, ci prin procedee mai placute. De o tot mai mare popularitate se bucura, de pilda, practicarea dansului, a thalassoterapiei, a masajului, care te pot ajuta sa dai jos greutatea excedentara si pot duce la intarirea muschilor.
De kilogramele nedorite se poate scapa, dupa cum sustin reflexoterapeutii chinezi, si cu ajutorul unor exercitii speciale de respiratie. Deci, nu exercitii obisnuite, ci exercitii care intensifica procesele metabolice, regleaza functionarea stomacului si indeparteaza cutele de grasime de pe solduri.


Ed. All
Cartea sucurilor si a nectarelor se bazeaza pe doua principii esentiale: mai intai ca extragerea sucurilor este simpla, daca ne facem un obicei din aceasta, iar in al doilea rand ca prepararea zilnica a sucurilor constituie o modalitate delicioasa de a fi si de a va mentine sanatos.
Capitolul introductiv ofera toate informatiile necesare pentru a va initia in obtinerea sucurilor, de la modul de alegere a celor mai bune ingrediente, pana la alegerea echipamentului cu care veti obtine rezultate optime.
Esenta cartii o reprezinta cele 365 de amestecuri de sucuri si nectare special selectate, organizate in functie de ingredientul principal – aveti posibilitatea de a alege amestecuri in functie de papilele gustative proprii sau, pur si simplu in functie de ceea ce exista in frigider.
Pentru fiecare suc si nectar este prezentat un profil nutritiv estimativ, ca si o notare prin stelute, in functie de calitatile sale ca accelerator energetic si imunitar detoxifiant si supliment digestiv, precum si ca tonic pentru piele.
La sfarsitul cartii se afla o diagrama nutritionala informativa si o diagrama a indispozitiilor, care contin referinte incrucisate pentru toate cele 365 de amestecuri – puteti sa selectati retete si dupa anumite criterii legate de starea sanatatii. Pe scurt, aceasta constituie un ghid practic si cuprinzator pentru toti cei care doresc sa se simta bine in fiecare zi a anului.



Ed. Nemira
Sunt diete cu ajutorul carora poti slabi chiar 20 de kilograme intr-o luna. Dar… la ce-ti foloseste? Caci dupa un regim atat de strict esti, brusc, terminat. De foame, de oboseala, de nervi. Si te reapuci usor, usor de mancat. Asimilezi orice, te ingrasi la loc si te intorci in casuta-start “Sunt prea gras si nu pot face nimic.” In volumul Mananci cat poti, slabesti cat vrei!, Raluca Badulescu va recomanda un stil nou de viata.


Ed. Curtea Veche
De la busuioc la cimbru sau de la coriandru la salvie, utilizarea plantelor in bucatarie combina gusturi neasteptate si arome senzationale ce va vor surprinde intr-un mod placut papilele gustative. Plante si mirodenii – Un ghid al cunoscatorului trece in revista, de asemenea, cele mai exotice mirodenii din lume.
Sunt prezentate, astfel, peste 50 de mirodenii utilizate la gatit, printre care clasicele turmeric, sofran, busuioc si coriandru, sau cele folosite pentru aluaturi, precum nucsoara, cuisoarele sau scortisoara. Fiecare sectiune explica proprietatile fundamentale ale plantelor si mirodeniilor, ca si intrebuintarile lor culinare.

vineri, 23 ianuarie 2009

Afinele iti protejeaza creierul

Consumul de alimente “inteligente” creste sansele de a ne menţine un creier sanatos chiar si la o varsta inaintata , informeaza mediafax. Regimul alimentar bazat pe afine ajuta la protejarea creierului impotriva stresului. De asemenea, consumul regulat de afine poate reduce efectele bolilor care pot aparea o data cu inaintarea in varsta, cum ar fi afectiunea Alzheimer sau dementa. Mai mult, dietele bogate in afine proaspete, congelate sau uscate imbunatatesc semnificativ capacitatea de invatare si abilitatile motorii si te ajuta sa iti pastrezi vitalitatea.

Gata-n 5 minute

Cine spune ca pofticiosii, gurmanzii, pasionatii in ale bucatariei stau doar la cratita? In conditiile in care ai un job care te solicita cel putin 9 ore pe zi (cu tot cu pauza de masa, dar fara timpul petrecut in trafic) iti pui intrebarea daca mai poti sa mananci sanatos, fara sa depui un efort prea mare.
Iata cateva retete rapide si usoare, care iti vor arata ca, in cateva minute, poti avea pe masa o hrana sanatoasa si nemaipomenit de gustoasa.

Paste cu zacusca

Cu siguranta ai prin camara sau frigider cateva borcane cu zacusca facuta de tine sau primita de la mama ori soacra ta. Credeai ca zacusca se poate manca doar cu paine? Iti propun o combinatie care sigur iti va placea: paste cu zacusca. Adica folosesti zacusca pe post de sos bolognez. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fierbi pastele, sa le strecori si apoi sa le amesteci cu zacusca. Ceea ce vei obtine va fi o masa gustoasa si satioasa. Poti sa consumi acest fel de mancare cu masline sau castraveti murati.
Pont: Daca tii o dieta, poti inlocui pastele albe cu paste din faina integrala. Sunt la fel de gustoase.


Desert delicios

E o reteta destinata mai mult furnicutelor care si-au facut provizii in toamna... adica pentru aceasta reteta ai nevoie de fructe de la congelator.
Pentru inceput bati 3 albusuri pana obtii o spuma tare. Adaugi o lingura de fructoza si bati in continuare, pana se dizolva fructoza. Adaugi apoi o branza Philadelphia light si continui sa mixezi, pana ce compozitia se omogenizeaza. Fructele taiate cubulete se amesteca usor cu amestecul rezultat si cu nuca de cocos macinata, se aseaza in cupe sau castronase si se dau la rece.
Pont: In loc de albusuri poti folosi frisca.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Vrei un sfat? Contacteaza un coach!

Orice problema ai avea, fie ca tine de dieta, sentimente sau de viata cotidiana, poti apela fara probleme la coach-ul nostru. Oricand ai nevoie, contacteaza un coach. El va incerca sa te ajute cu un sfat in orice situatie in care simti ca vrei o a doua parere.