miercuri, 18 februarie 2009

Tricotatul face bine la memorie

Hobby-urile te ajuta sa iti pastrezi memoria treaza pentru mai mult timp, scrie bbc.co.uk.

Cititul unei carti, tricotatul si chiar jocurile pe calculator sunt cateva dintre practicile care pot intarzia instalarea dementei. Privitul la televizor timp indelungat poate, din contra, sa grabeasca procesul de pierdere a memoriei.


"Dementa va afecta un milion de oameni in urmatorii 10 ani" - Societatea Alzheimer


Aproape 200 de persoane cu varste cuprinse intre 70 si 89 de ani si care sufereau de pierderi de memorie au fost comparate cu persoane de aceleasi varste, dar care nu aveau astfel de probleme.

Cercetatorii de la Clinica Mayo din Minnesota le-au cerut voluntarilor sa descrie activitatile lor din ultimul an si sa specifice cat de activi mental au fost intre 50 si 65 de ani.

Rezultatele studiului arata ca in cazul persoanelor implicate in activitati care le solicita memoria, creierul, riscul de a se instala dementa este cu 40% mai scazut.

Creierul poate fi mentinut in forma solicitandu-l constant. Fie ca citim ori suntem implicati in diverse jocuri, memoria trebuie antrenata pentru a nu o pierde. Asemenea unui muschi ce se atrofiaza in timp daca nu e solicitat, creierul pare sa functioneze similar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu